Graces on italialaisen koreografin Silvia Gribaudin veistoksellinen pop-teos. Gribaudin itsensä, Siro Guglielmin, Matteo Marchesin ja Andrea Rampazzon esittämä teos tutkii kouriintuntuvan ja peittelemättömän kauneuden eri vivahteita. Graces säteilee virtuositeettia ja huumoria sekä epäsovinnaista ja yllätyksellistä hilpeyttä.
Teos on saanut inspiraationsa uusklassisesta veistoksesta Kolme sulotarta (engl. The Three Graces). Antonio Canova loi veistoksen vuosina 1812–1817 universaaliksi kauneuden ja mittasuhteiden mittapuuksi.
Graces puolestaan paljastaa uudenlaisen “sulouden” konseptin. “Paljastamisella” tarkoitetaan jonkin julki tuomista mutta myös aiemmin peitettynä tai piilossa olleen näyttämistä. Paljastaminen kaivautuu pinnallisen alle ja syventyy juurien jäljittämiseen. Mitä on kauneus? Miten se näyttäytyy? Kolme sulotarta kuvaa kauneuden esteettistä kaanonia, mutta ennen kaikkea sulottaret ovat ilon, loiston ja vaurauden ruumiillistumia.
Esitys leikittelee todellisuuden ja fiktion välillä. Se tanssii läpi ajan Vivaldin ja Straussin säveltämän klassisen, Matmosin elektronisen ja Koudlamin hypnoottisen kokeilevan musiikin tahdissa. Teos johdattaa katsojan pitkin polkua, joka ei selvennä vaan pikemminkin hämärtää entisestään hahmojen välistä suhdetta ja luonnetta. Missä ja miten katsojan katse lepää?
"Silvia on italialainen vapaan kehon profeetta. Ei akrobaattisen voimistelijan kehon, joka liitetään usein voimaan ja lihaksiin, vaan aidosti vapaan kehon, joka on vapauttanut itsensä vaatimuksista ja velvollisuuksista, joihin niin monet kulttuurit ovat sen pakottaneet. On elintärkeää ja tervettä tutkia kauneutta kulttuurisesti suhteellisena. Kolmesta sulottaresta säteilee loisto, ilo ja vauraus, Canovan marmoriin veistämät kolme kardinaalipistettä, jotka Gribaudi onnistuu vapauttamaan ajasta ja sukupuolistereotypioista, ja jotka hän paljastaa ironian voimalla.” – Roberto Canziani, Quantescene! Cose di Teatro
Silvia Gribaudi
Torinossa syntynyt koreografi ja tanssija Silvia Gribaudi työskentelee aktiivisesti esittävän taiteen sekä taiteellisten ja sosiaalisten työpajojen parissa. Jälkimmäisissä Gribaudi keskittyy kehittämään ihmisten monimuotoisuutta ja ainutlaatuisuutta.
Gribaudin koreografinen kieli läpäisee esittävän taiteen, tanssin ja teatterin sekä keskittyy kehoon ja yhteyteen yleisön kanssa. Hänen poetiikkansa hyödyntää jatkuvaa vastakkainasettelun ja osallisuuden etsintää sosiaalisessa ja kulttuurisessa kudoksessa, jossa hänen esityksensä muotoutuvat. Gribaudin taiteellinen kieli on tulosta tanssin ja ironian kohtaamisesta, ja hänen teoksensa ilmentävät keveyttä, ironiaa ja vapautta.
Koreografia | Choreography: Silvia Gribaudi
Dramturgia | Dramaturgy: Silvia Gribaudi and Matteo Maffesanti
Esiintyjät | Performers: Silvia Gribaudi, Siro Guglielmi, Matteo Marchesi and Andrea Rampazzo
Valosuunnittelu | Light Design: Antonio Rinaldi
Avustava teknikko| Assistant Technician: Theo Longuemare
Tekninen johtaja | Technical Director: Leonardo Benetollo
Puvut | Costumes: Elena Rossi
Tuotanto | Production: Zebra
Yhteistuontao | Co-production: Santarcangelo dei Teatri
Tukija | Supported by: MIBAC
Teoksen toteutumiseen ovat osallistuneet | Project realized with the contribution of ResiDance XL – luoghi e progetti di residenza per creazioni coreografiche, action of the network Anticorpi XL – Network Giovane Danza D’autore, coordinated by L’arboreto – Teatro Dimora di Mondaino e IntercettAzioni – Centro di Residenza Artistica della Lombardia – progetto di Circuito CLAPS e Industria Scenica, Milano Musica, Teatro delle Moire, Zona K
Residenssit | Artistic residencies: Klap – Maison Pour la danse Marseille, Centro per la Scena Contemporanea/Operaestate Festival del Comune di Bassano del Grappa, Orlando Bergamo, Lavanderia a Vapore Centro di Residenza per la danza regione Piemonte, L’arboreto – Teatro Dimora | La Corte Ospitale: Centro di Residenza Emilia-Romagna, ARTEFICI – Artisti Associati di Gorizia, Dansstationen, Danscentrum Syd, Skånesdansteater Malmö Sweden and with the support of Centro di Residenza Armunia/CapoTrave Kilowatt.
CollaborAction#4 2018/2019 – in collaboration with festivals ad theatrical seasons organised by Rete Anticorpi, Ater Circuito Regionale Multidisciplinare, Associazione Mosaico Danza/Interplay, Piemonte Dal Vivo, Amat, Arteven, Fondazione Teatro Comunale di Vicenza, Associazione Artedanzae20, Teatro Pubblico Pugliese, C.L.A.P.Spettacolodalvivo, Associazione Armunia, Fondazione Toscana Spettacolo Onlus.
Winning Project of the action CollaborAction#4 2018/2019
Selected by NID Platform 2019