Mitä jos ulkoinen katse ei määrittäisikään omaa tapaa olla? Miten tehdä näyttämöllä tilaa monenlaisille olemisen tavoille?

NEON BEIGE syntyi tarpeesta luoda tilaa uudenlaisille näyttämöllisille representaatioille.

Taustana teokselle on ollut kokemus tarpeesta sulautua joukkoon kokeakseen hyväksymisen tunne, mutta samalla tietäen että erottuu olemalla usein ainoa huoneessa. Etenkin omiin muistoihin liittyy vahvasti kokemus ulkoisesta katseesta ja sen vaikutuksesta itsensä näkemiseen, käyttäytymiseen ja unelmiin. 

NEON BEIGEn juuret ulottuvat moneen paikkaan ja aikaan, sillä teos rakentuu punoten sisäänsä koreografi-esiintyjä Alen Nsambun kokemuksia, muistoja ja unelmia. Thomas F. DeFrantzin muotoilema ajatus cut 'n' mix on esityksen fragmentaarisen rakenteen taustalla. Näyttämöllä löydetyistä esineistä ja elementeistä syntyy portaaleja erilaisiin maailmoihin, muistoihin ja tulevaisuuksiin. Tässä teoksessa erityisesti esiintyjän rekisterien läpi virtaamisella, metamorfoosilla ja maisemallisuudella on potentiaali kuljettaa kehoa kohti uutta. 

Esityksen nimen sanapari neon beige kuvastaa tilaa jossa ei olla valokeilassa eikä keskiössä, mutta jossa omat ääriviivat piirtyvät esiin tarpeeksi tarkasti ettei tilaa läpinäkymättömyyteen tai epäselvyyteen ole.

Työryhmä

Angel Emmanuel on Helsingissä asuva tekstiilitaiteilija, jonka erityisalaa on ollut pukusuunnittelu ja stailaus viimeisen kolmen vuoden ajan. Angel on esitystaiteilija ja tarinankertoja, joka loistaa Suomen ballroom -yhteisössä. Viime aikoina hän on nauttinut kasvien vanhempana toimimisesta.

Aino Kontinen on Helsingissä asuva skenografinen taiteilija ja kirjoittaja, joka työskentelee kameratyöhön pohjautuvan ja esittävän taiteen parissa. Hänen työskentelynsä nojaa kehon ja tilan suhteeseen tila-ajallisiin ja ruumiillisiin näkökulmiin skenografiassa, dramaturgiassa ja kameratyössä. Hän valmistuu teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta keväällä 2024.

Nori Kin on muusikko, tuottaja ja äänisuunnittelija, joka työskentelee kokeellisen elektronisen musiikin kentällä nimellä Exploited Body. Hän on perustanut helsinkiläisen Changeless-levy-yhtiön.

Alen Nsambu on suomalais-angolalainen esiintyjä ja koreografi, joka asuu Helsingissä. Nsambu valmistui Kööpenhaminan Den Danske Scenenkunstskolenista tanssitaiteen ja koreografian kandidaatiksi kesällä 2022. Hän on työskennellyt kansainvälisesti esiintyjänä eri ohjaajien ja koreografien kanssa, sekä esittänyt omia töitään mm. Amos Rexin Generation2023 -näyttelyssä ja International Performing Arts Festival -tapahtumassa Kööpenhaminassa. NEON BEIGE on Nsambun ensimmäinen kokopitkä näyttämöteos koreografina.

Susi Siriya Orenius on kirjoittaja, ohjaaja ja dramaturgi, joka asuu Helsingissä. Hän valmistui Teatterikorkeakoulusta v. 2023 teatteritaiteen maisteriksi. Hän rakastaa musiikkia, tanssimista, ystävien kanssa ajan viettämistä ja tapahtumien järjestämistä. Hän työskentelee monella kentällä, niin esittävien taiteiden kuin elokuvankin parissa.

Ritni Ráste Pieski on tenosaamelainen tarinankertoja, tanssija, esiintyjä, koreografi ja drag-artisti. Taiteellisessa työskentelyssä hänelle tärkeää on dekoloniaalisuus, yhteisöllisyys, radikaali unelmointi, utopiat, drag, ilo, leikkisyys, queeriyttaminen ja huumori. Hänen viimeisimpiä töitä ovat mm. dekoloniaalinen queer utopia Girjáithis is an invitation Amos Rexillä ja common moves Kirjasto Oodissa.

Titus Torniainen on valo-, video ja tilasuunnittelija. Hän on työskennellyt monissa rooleissa esittävien taiteiden kentällä kokonaisvisuaalisesta suunnittelijasta tekniseen vastaavaan, esiintyjään ja taiteelliseen johtajaan. Hänen viimeisimpiä töitään ovat esitystaideteos Tyhjyys (Lepo Kollektiivi, 2023), dokumenttiteatteriesitys Pudota (Kansallisteatteri, 2023) ja nykynukketeatteriteos Korhosen muotokuva (Vaurioteatteri, 2022). 

Otteita kappaleista

Boris Gardiner - “Every Nigger Is a Star”

Ginuwine - “Pony”

Florence Beatrice Price - “Symphony No.3 in C Minor II”

Kiitokset

Sonya Lindfors, Johanna Karlberg, Helinä Kumpulainen, Pääsky Miettinen, Iiris Puustinen, Saana Volanen, Kirsi Lähteenmäki, Isabel Nsambu, Roosa Törmä, David Degasper, Elis Lindfors, äidit, isät, vanhemmat, ystävät ja läheiset, sekä koko Zodiakin henkilökunta.

Krediitit

Esitystä on tukenut Alfred Kordelinin säätiö, Koneen säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Nordic Culture Point, Kansan Sivistysrahasto, Espoon Kaupunki, Ehkä-tuotanto, sekä Zodiak - Uuden Tanssin Keskus. 

Esiintyjä, koreografi: Alen Nsambu

Dramaturgi: Susi Siriya Orenius

Puvustus: Angel Emmanuel

Äänisuunnittelu: Nori Kin

Valosuunnittelu: Titus Torniainen

Tilasuunnittelu: Aino Kontinen & Titus Torniainen

Prosessissa mukana: Ritni Ráste Pieski

Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Alen Nsambu, Ehkä-tuotanto

Residenssi: Ehkä-tuotanto

Esityspäivät

Ensi-ilta:
Pe 26.4.2024 klo 19.00
Zodiak Stage, Kaapelitehdas, Helsinki

Muut esitykset:
Su 28.4. klo 15
Ma 29.4. klo 19*
Ti 30.4. klo 19
To 2.5. klo 19
Pe 3.5. klo 19
La 4.5. klo 19
Ma 6.5. klo 19
Ti 7.5. klo 19   

*Taiteilijatapaaminen esityksen jälkeen.

Kesto: n. 60 min

Esityksessä käytetään teatteriusvaa. Esityksessä on voimakkaita ääniä ja strobovaloja, sekä kevyttä laventelin tuoksua.