Renaissancen lähtökohta on ollut muutos, muuttuminen, uudelleen syntymän ja siirtymän kokemus sekä henkilökohtaisella että laajemmin yhteiskunnallisella tasolla. Sille esityksellisen muodon antaminen on ollut harvinaisen vaikeaa.
Prosessin aikana meitä ovat innoittaneet erilaiset muodonmuutosmyytit, luonnossa tapahtuvat metamorfoosit sekä kompleksiset siirtymäkaudet, kuten renessanssin aika 1400-1600-luvun Euroopassa, jolloin luotiin perusta nykyisin vallalla olevalle ihmiskäsitykselle.
Vanhoja ideaaleja ja yksilön erillisyyttä vasten teoksessa asettuvat kysymykset kannattelusta, sukupuolesta, yhteyden hakemisesta, ihmeellisyydestä, kaipuusta, sotkuisuudesta, nautinnosta sekä yksittäisen ruumiin mittakaavan ylittävästä kokoluokasta.
Krediitit
Lavalla: Samuli Emery, Samuli Laine (WAUHAUS), Alen Nsambu, Ritni Ráste Pieski & Kauri Sorvari
Ohjaus & koreografia: Juni Klein ja Jarkko Partanen (WAUHAUS)
Skenografia: Laura Haapakangas (WAUHAUS)
Äänisuunnittelu: Jussi Matikainen (WAUHAUS)
Valosuunnittelu: Kristian Palmu
Pukusuunnittelu: Hanne Jurmu
Valosuunnittelijan assistentti: Saana Hannonen
Pukusuunnittelijan assistentti: Salla Oinas
Pukujen valmistus: Linda Seppälä
Lavastuksen toteutusapu: Saara Väre
Lauluvalmentaja: Kiia Laitakari
Esityksen koreografinen materiaali on luotu yhteistyössä esiintyjien kanssa.
Tuottaja (WAUHAUS): Minttu-Maria Jäävuori
Toiminnanjohtaja (WAUHAUS): Julia Hovi
Tuotanto: WAUHAUS & Zodiak - Uuden tanssin keskus
Residenssituki: Kanuti Gildi SAAL
Tukijat: Koneen säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Helsingin kaupunki, Alfred Kordelinin säätiö, Suomen kulttuurirahaston residenssituki
Esityksessä kuultavat otteet kuoroteoksista:
Victoria, Tomás Luis de. O Magnum Mysterium. 1572.
Palestrina, Giovanni Pierluigi da. Sicut Cervus. 1604.
Biot
WAUHAUS
WAUHAUS on Helsingistä käsin toimiva monitaiteinen kollektiivi, joka perustettiin vuonna 2016. Kollektiivin työt asettuvat eri taiteenalojen väliin ja niitä on esitetty gallerioissa, pienissä black boxeissa, kaupunkitiloissa, urheilustadionilla ja suurten teattereiden päänäyttämöillä. WAUHAUS tunnetaan kokonaisvaltaisesta audiovisuaalisesta näyttämöestetiikastaan sekä jaetun tekijyyden toimintamalleistaan. Sen jäsenet ovat skenografi Laura Haapakangas, ohjaaja Juni Klein, skenografi Samuli Laine, äänisuunnittelija Jussi Matikainen, koreografi Jarkko Partanen, äänisuunnittelija Heidi Soidinsalo sekä toiminnanjohtaja Julia Hovi.
Hanne Jurmu
Hanne Jurmun pukusuunnittelutöitä on nähty Q-teatterin, Viirus teatterin ja Zodiakin näyttämöillä sekä Baltic Circlen ja Helsingin Kaupunginteatterin Nykyesityksen näyttämön ohjelmistossa. Jurmu on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistossa Fashion, Clothing and Textile Design koulutusohjelmasta. Hänen mielensä rauhoittuu keppejä vuollessa ja kissojen seurassa.
Kristian Palmu
Kristian Palmu työskentelee valon ja tilojen parissa, muotoillen varjoja ja värihavaintoja. Palmu on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta 2017. Hän inspiroituu hämäristä huoneista, myöhäissyksyn lätäköistä ja vintage-lasista. Hänen työtään on kuvailtu runolliseksi, kokeilevaksi, taitavaksi ja söpöksi.
Samuli Emery
Samuli kuvailee itseään nuorekkaaksi suomalais-brittiläiseksi queer-esitystaiteilijaksi (muun ohella), jolla on monimutkainen, mutta koskettavan pakkomielteinen suhde tanssiin. Suoritettuaan länsimaisen näyttämönykytanssin koulutuksen Salzburg Experimental Academy of Dance -oppilaitoksessa (SEAD), hän on työskennellyt kansainvälisesti muun muassa Meg Stuartin, Jérôme Belin, Imre & Marne Van Opstalin, Christoph Winklerin, River Linin ja Jill Crovisierin tuotannoissa. Hänellä on taipumus luoda absurdeja performatiivisia tilanteita, opettaa intohimoisesti, kutsua ihmisiä yhteen eeppisiin luoviin tiloihin ja harjoitella rakastavia tapoja pysyä läsnä omassa kehossaan.
Alen Nsambu
Alen Nsambu on suomalais-angolalainen esiintyjä ja koreografi. Nsambu valmistui Den Danske Scenekunstskolenista tanssin ja koreografian kandidaatiksi vuonna 2022. Valmistumisensa jälkeen hän on työskennellyt kansainvälisesti useiden ohjaajien, koreografien ja taiteilijoiden, kuten Sonya Lindforsin, Marie Toppin, Ima Iduozeen, Fallon Mayanjan, Miles Greenbergin ja Filip Vestin kanssa. Nsambu on myös esittänyt omia koreografisia teoksiaan muun muassa Zodiak – Uuden tanssin keskuksessa Helsingissä, International Performing Arts Festival Copenhagen -tapahtumassa, Suomen Kansallisteatterissa ja nykytaiteen museo Amos Rexissä.
Ritni Ráste Pieski
Ritni Ráste Pieski on Deanu-joen saamelainen drag-artisti, koreografi, tanssija ja esiintyjä. Häntä kiinnostavat dekolonisaatio, radikaali unelmointi, queeraus ja huumori. Pieskin viimeisimpiin teoksiin kuuluvat Indigenous Drag Excellence XXL ja Girjái - decolonial queer utopia. Hän valmistui Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta keväällä 2023 tanssin kandidaatiksi ja työskentelee freelancerina. Dragin maailmassa hänet tunnetaan nimellä Ritni Tears.
Kauri Sorvari
Kauri Sorvari on Helsinki-Berliini-akselilla toimiva esiintyjä ja tanssintekijä, joka on valmistunut Teatterikorkeakoulusta tanssitaiteen kandidaatiksi ja maisteriksi, osittain SODA-ohjelmassa (HZT, Berliini). Tämän jälkeen Kauri erikoistui kahden vuoden ajan musikaaliteatteriin, on opiskellut klassista pianoa ja jatkaa parhaillaan opintojaan neuropsykiatrisen valmennuksen parissa. Kauri rakastaa oppia erilaisista konteksteista ja työkulttuureista, ja toimii laajasti sekä vapaalla kentällä, kollektiivien jäsenenä että suuremmissa instituutioissa.
Kiitokset
Heidi Soidinsalo, Anita Seppä, Jukka von Boehm, Aura Raulo, Meena Kaunisto, Annina Blom, Anna Talasniemi, Eeva Bergroth, Kaie Küünal, Eneli Järs, Maarja Kalmre, Ellu Riikonen, Kikka Hänninen, Dr. Oetker, koko Zodiakin tiimi sekä kaikki ystävät ja rakkaat.
Esitysinfot
Ensi-ilta:
Ti 3.12.2024 klo 19.00
Tanssin talo, Pannuhalli, Helsinki
Muut esitykset:
Ke 4.12. klo 19*
To 5.12. klo 19
La 7.12. klo 19*
Ti 10.12. klo 19
Ke 11.12. klo 19
To 12.12. klo 19
La 14.12. klo 15
*Taiteilijatapaaminen
Esityksen kesto: n. 50 min