Graces on italialaisen koreografin Silvia Gribaudin veistoksellinen pop-teos. Se tutkii kouriintuntuvan ja peittelemättömän kauneuden eri vivahteita, ja kyseenalaistaa kauneusihanteet. Graces säteilee virtuositeettia ja huumoria sekä epäsovinnaista ja yllätyksellistä hilpeyttä.
Graces on saanut inspiraationsa Antonio Canovan vuosina 1812–1817 tekemästä veistoksesta Kolme sulotarta (eng. The Three Graces).
Teos pohjautuu myyttiin Zeuksen kolmesta tyttärestä Eufrosynestä, Aglaiasta ja Thaleiasta, jotka säteilivät loistoa, iloa ja vaurautta. Kolme mieshahmoa astuvat näyttämölle tilaan, joka on pysäytetty ihmisyyden ja abstraktin väliin: tilaan, jossa mies ja nainen kohtaavat ilman rooleja ja tanssivat luonnon rytmiin.
Lavalla kolme miesesiintyjää, Giacomo Citton, Matteo Marchesi ja Andrea Rampazzo, esiintyvät yhdessä koreografi Silvia Gribaudin kanssa. Gribaudi kuvailee itseään mielellään ”keholliseksi tekijäksi”. Hänen poetiikkansa muuntaa epätäydellisyyden taidemuodoksi suoralla, julmalla ja empaattisen koomisella tyylillä ilman tanssin, teatterin ja esittävän taiteen välisiä rajoja.
Kymmenen viime vuoden aikana Silvia Gribaudi on kyseenalaistanut tanssin ja jokapäiväisen elämän sukupuolistereotypioita, nais- ja miesidentiteettejä sekä virtuoosin käsitettä. Hänen teoksensa ulottuvat kliseiden ja ulkomuodon tuolle puolen.
”Käyttämällä pohjanaan Kolmen sulottaren veistosta (Antonio Canova 1812–1817) - - kolme miesesiintyjää ja Silvia etsivät uusia merkityksiä ’suloudelle’ (eng. ’grace’). Esitys paljastaa ihmisyytemme ytimen tanssin ja tekstin keinoin, mutta ennen kaikkea lämmöllä ja keveydellä.”– Annette Van Zwoll, dramaturgi
"Silvia on italialainen vapaan kehon profeetta. Ei akrobaattisen voimistelijan kehon, joka liitetään usein voimaan ja lihaksiin, vaan aidosti vapaan kehon, joka on vapauttanut itsensä vaatimuksista ja velvollisuuksista, joihin niin monet kulttuurit ovat sen pakottaneet. On elintärkeää ja tervettä tutkia kauneutta kulttuurisesti suhteellisena. Kolmesta sulottaresta säteilee loisto, ilo ja vauraus, Canovan marmoriin veistämät kolme kardinaalipistettä, jotka Gribaudi onnistuu vapauttamaan ajasta ja sukupuolistereotypioista ja jotka hän paljastaa ironian voimalla.” – Roberto Canziani, Quantescene! Cose di Teatro
Graces toteutui Matteo Maffesantin (ohjaaja, sosiaalisen teatterin tekijä ja videotaiteilija) kriittisen, visuaalisen ja ohjauksellisen tuen ansiosta. Hän johti yhdessä Silvia Gribaudin kanssa teoksen taiteellista prosessia, johon sisältyi useita työvaiheita, kuten työpajoja projektin koreografisesta materiaalista inspiroituneille paikallisille ihmisille.
Bio: Silvia Gribaudi
Silvia Gribaudi on italialainen koreografi, joka on myös erikoistunut esittävään taiteeseen. Vuodesta 2004 lähtien hän on keskittynyt tutkimaan kehojen sosiaalista vaikutusta ja asettanut koreografisen kielensä keskiöön koomisuuden sekä yleisön ja esiintyjien välisen suhteen.
Gribaudin teoksia on esitetty useilla paikallisilla ja kansainvälisillä festivaaleilla. Teokset syntyvät luovasta prosessista, jossa keskitytään vuoropuheluun ja runolliseen kohtaamiseen muiden taiteilijoiden, tanssiryhmien ja yhteisöjen kanssa.
Silvia Gribaudi on yksi Big Pulse Dance Alliance -verkoston Scaling Up -taiteilijoista.
Koreografia: Silvia Gribaudi
Dramaturgia: Silvia Gribaudi and Matteo Maffesanti
Esiintyjät: Silvia Gribaudi, Giacomo Citton, Matteo Marchesi, Andrea Rampazzo
Valosuunnittelu: Antonio Rinaldi
Tekninen johtaja: Leonardo Benetollo
Puvut: Elena Rossi
Tuotanto: Zebra
Yhteistuotanto: Santarcangelo dei Teatri
Tukija: MiC Italian Ministry of Culture
Teoksen toteutumiseen ovat osallistuneet ResiDance XL – luoghi e progetti di residenza per creazioni coreografiche, action of the network Anticorpi XL – Network Giovane Danza D’autore, coordinated by L’arboreto – Teatro Dimora di Mondaino e IntercettAzioni – Centro di Residenza Artistica della Lombardia – progetto di Circuito CLAPS e Industria Scenica, Milano Musica, Teatro delle Moire, Zona K
Residenssit: Klap – Maison Pour la danse Marseille, Centro per la Scena Contemporanea/Operaestate Festival del Comune di Bassano del Grappa, Orlando Bergamo, Lavanderia a Vapore Centro di Residenza per la danza regione Piemonte, L’arboreto – Teatro Dimora | La Corte Ospitale: Centro di Residenza Emilia-Romagna, ARTEFICI – Artisti Associati di Gorizia, Dansstationen, Danscentrum Syd, Skånesdansteater Malmö Sweden and with the support of Centro di Residenza Armunia/CapoTrave Kilowatt.
CollaborAction#4 2018/2019 – in collaboration with festivals and theatrical seasons organised by Rete Anticorpi, Ater Circuito Regionale Multidisciplinare, Associazione Mosaico Danza/Interplay, Piemonte Dal Vivo, Amat, Arteven, Fondazione Teatro Comunale di Vicenza, Associazione Artedanzae20, Teatro Pubblico Pugliese, C.L.A.P.Spettacolodalvivo, Associazione Armunia, Fondazione Toscana Spettacolo Onlus.
Winning Project of the action CollaborAction#4 2018/2019
Selected by NID Platform 2019