Harald Beharien teos Batty Bwoy ei lähde liikkeelle kysymyksestä tai kritiikistä, vaan leikistä ja halusta. Se on väkivaltaan ja hurmaavaan julmuuteen kietoutunut tanssisoolo. Batty Bwoy avautuu fiktiivisenä kehollisena esityksenä ja on erottamaton queeristä mustuudesta.
Batty Bwoy on jamaikalainen slangitermi queer-miehelle ja tarkoittaa "peppupoikaa".
Batty Bwoy on saalistaja, ”murderous queen” ja ”flaming queen”. Batty Bwoy ryömii, nielee ja ahmii happea, manaa esiin häikäilemätöntä ”batty-energiaa” ja haluaan. Batty Bwoy on kesyttämätön otus, joka paljastaa olotilansa rakkauden ja kauhun. Hänen tanssinsa sukeltaa absurdeihin queereihin järjettömyyksiin sekä hyljeksittyjen queer-kehojen demoniseen ja myyttiseen ulottuvuuteen.
Esitys on tehty yhteistyössä taiteilijoiden Karoline Bakken-Lundin ja Veronica Brucen sekä progeyhtye Ring van Möbiuksen kanssa. Projekti on Oslon Dansens Husin ja Sandnesin RAS:n yhteistuotanto, ja se sai ensi-iltansa 20. tammikuuta 2022.
Batty Bwoy syleilee mustaa queeriyttä käsitteleviä kerrostuneita narratiiveja ja hyökkää niitä vastaan. Batty Bwoy käsittelee pelkoa, joka kohdistuu perversseinä ja poikkeava pidettyihin queer-kehoihin. Ilmaisun ”Batty Bwoy” avulla kutsutaan esiin ambivalentti otus, joka on olemassa prekaarin kehon, vapautuneen vallan, ilon ja järjettömän ”batty-energian” murtumispisteessä.
Teos on inspiroitunut queer-kehoon ja -identiteettiin liittyvistä mytologioista, stereotypioista, tunteista ja fantasioista, homofobisista dancehall-lyriikoista, 70-luvun italialaisista giallo-elokuvista, Jamaikan "gully queeneistä" sekä prosessiin osallistuneista ja siinä vierailleista queer-äänistä Norjassa ja Jamaikalla.
BIO: Harald Beharie
Harald Beharie (s. 1992) (he/him/they) on norjalais-jamaikalainen esiintyjä ja koreografi, joka asuu Oslossa.
Beharien praktiikka tarkastelee erilaisten tekemisten muotojen ja kontekstien kautta vaihtoehtoisia olemistapoja, tanssimista ja rinnakkaista olemassaoloa. Haraldia kiinnostaa hiomattomuus, tee-se-itse-estetiikka ja tietämättömyydessä olemisen haavoittuvuus. Hänen koreografinen praktiikkansa syntyy erilaisissa yhteenliittymissä toisten tanssitaiteilijoiden sekä kuvataiteilijoiden kanssa.
Beharie on työskennellyt yhdessä muun muassa Kristin Helgebostadin, Francois Chaignaudin, Ingri Fiksdalin, Bouchra Ouizguenin, Pieter Ampen, Marcelo Evelinin, Hooman Sharifin ja Mia Habibin kanssa. Vuosina 2016–2019 hän kuului Carte Blanche Norway -nykytanssiryhmään. Beharie muodostaa yhdessä Julie Movikenin ja Charlott Utzigin kanssa esityskollektiivi De Naiven. Ryhmä pääasiassa toteuttaa tanssitaidetta pehmeän aktivismin muotona – kutsuen ja tunkeutuen sosiaalisilla esityksillä julkiseen tilaan.
Koreografia: Harald Beharie
Esiintyjä: Harald Beharie
Taiteelliset yhteistyökumppanit: Karoline Bakken Lund & Veronica Bruce
Veistos: Karoline Bakken Lund & Veronica Bruce
Säveltäjä: Ring van Möbius
Äänisuunnittelu: Jassem Hindi
Ulkopuoliset silmät: Hooman Sharifi, Inés Belli
Tukijat: Kulturrådet, Fond for lyd og bilde, FFUK, Sandnes Kommune, Oslo Kommune and TOU.
Yhteistuottajat: Dansens Hus and RAS
Kiitokset: Tobias Leira, Ingeborg Staxrud Olerud, Phillip McLeod.
Helsingin vierailua tukee Suomalais-norjalainen kulttuuri-instituutti.