Koreografi Sonya Lindforsin uusin teos NOBLE SAVAGE tutkii toiseuttamisen prosesseja luomalla mustan näyttämön, jossa valkoinen on toinen.
Termi noble savage, jalo villi, on peräisin 1600-luvulta. Silti median luoma kuva mustuudesta eksoottisena, kiehtovana mutta toisaalta potentiaalisesti uhkaavana, kesyttämättömänä toiseutena, on edelleen voimissaan.
Teoksen dramaturgisena kehyksenä toimii tarina Pocahontaksesta, nuoresta prinsessasta, joka kidnapataan ja viedään Eurooppaan. Näyttämöllisenä metatasona toimii representaatioiden roolileikki: Kuka saa esittää ketä ja miten? Kuka saa kertoa toisen tarinan? Kenen näkökulmasta tarina kerrotaan?
NOBLE SAVAGE on poliittinen sekä teemansa että esiintyjäkaartinsa takia. Teoksen esiintyjäjoukko koostuu kuudesta afro-suomalaista taiteilijasta. Lindforsin lisäksi lavalla nähdään näyttelijä/rap-artisti Deogracias Masomi, näyttelijä Amira Khalifa sekä tanssitaiteilijat Ima Iduozee, Esete Sutinen ja Julian Owusu.
Lindfors on helsinkiläinen koreografi, joka pyrkii töissään ravistelemaan valtarakennelmia. NOBLE SAVAGE on osa mustuutta käsittelevää teossarjaa.
Lataa Lindforsin toimittama tekstikokoelma Toiseus 101 täältä (linkki).
Kantaesitys
NOBLE SAVAGE
Ohjaus ja konsepti Sonya Lindfors
Esiintyjät Ima Iduozee, Amira Khalifa, Sonya Lindfors, Deogracias Masomi, Julian Owusu, Esete Sutinen
Valosuunnittelu ja musiikki Erno Aaltonen
Äänisuunnittelu ja musiikki Jussi Matikainen
Lavastus Aino Koski
Pukusuunnittelu Sanna Levo
Videosuunnittelu Timo Wright, Laura Jantunen
Dramaturginen tuki Maryan Abdulkarim
Tuotanto Zodiak – Uuden tanssin keskus, Sonya Lindfors
Residenssit Villa Karo (Benin), Koneen Säätiö / Saaren kartanon residenssi
Kuva Sanna Käsmä
Kesto 1 h 40 min
Taiteilijatapaaminen 22.4. esityksen jälkeen.
Ikäsuositus 13+
Liput 23/15 €
PANNUHALLI