Elina Pirinen: Personal Symphonic Moment
Kuva: Timo Wright

– Personal Symphonic Moment nähdään eurooppalaisilla tanssifestivaaleilla

Koreografi Elina Pirisen monumentaalinen tanssiteos Personal Symphonic Moment on ehdolla arvostetun Prix Jardin d'Europe -palkinnon saajaksi. Suomessakin palkitun teoksen kansainvälisestä nosteesta kertovat myös esitykset arvostetuilla eurooppalaisilla festivaaleilla kesän ja syksyn 2015 aikana. Teoksen ensi-ilta oli marraskuussa 2013 Zodiakin näyttämöllä.

Prix Jardin d'Europe on vuonna 2008 perustettu koreografiapalkinto, joka myönnetään vuosittain nuorelle koreografille. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.

Vuosina 2013–2017 palkintoehdokkaat esittäytyvät Wienissä Euroopan tärkeimpiin nykytanssifestivaaleihin kuuluvan ImPulsTanzin ohjelmistossa. Personal Symphonic Moment nähdään Odeon-teatterissa heinäkuun 17. ja 20. päivä, osana festivaalin [8:tension]-sarjaa. Pirinen on myös yksi festivaalin residenssitaiteilijoista.

Palkinnon saajan päättää kolmehenkinen raati, johon kuuluvat tänä vuonna esitystaiteilija Ivo Dimchev, Der Akademie der Künste der Weltin pääsihteeri Sigrid Gareis ja tanssija-koreografi Faustin Linyekula. Lisäksi yleisö saa äänestää omaa suosikkiaan.

Viime vuonna palkinnon voitti kanadalainen koreografi Dana Michel teoksellaan Yellow Towel. Se nähtiin Helsingissä syksyllä 2014 Liikkeellä marraskuussa -festivaalin ohjelmistossa. Vuonna 2012 koreografi Eeva Muilun ja ohjaaja Milja Sarkolan Ihmisen asussa oli palkinnon toinen saaja.

Tampereen kautta Berliiniin ja Belgiaan

ImPulsTanzin esitykset käynnistävät Personal Symphonic Momentin kesän ja syksyn festivaaliesitykset.

Wienin jälkeen esitys on mahdollista nähdä Suomessa, Tampereen Teatterikesän ohjelmistossa. Se esitetään Hällä-näyttämöllä 6. ja 7. elokuuta. Teos nähdään elokuussa myös Berliinin arvostetun Tanz im August -festivaalin ohjelmistossa. Berliinissä teos esitetään kolme kertaa Hebbel am Ufer- esitystalossa 13.–15. elokuuta.

Myöhemmin syksyllä Personal Symphonic Moment matkaa Belgian Kortrijkiin, jossa se nähdään 21. marraskuuta Arts Centre BUDA'ssa, osana NEXT-festivaalia.

Personal Symphonic Momentin ensi-ilta oli Zodiakin näyttämöllä 7.11.2013, osana Liikkeellä marraskuussa -festivaalia.  Keväällä 2014 Elina Pirinen palkittiin Suomen Arvostelijain Liiton Kritiikin Kannuksilla. Palkinto myönnettiin "komeaan lentoon lähteneestä taiteellisesta työstä ja erityisesti omaäänisestä, väkevästä tanssiteoksesta Personal Symphonic Moment."

Personal Symphonic Momentin kiertue-esitykset: