Zodiakin suojissa syntynyt valo- ja äänitaiteen foorumi Galleria Kandela toimii vuonna 2008 Teatterimuseon tiloissa Kaapelitehtaalla osana museon valon teemavuotta. Galleria Kandela -sarja esittelee valon ja äänen nykytekijöitä. 3.10. aukeavat seuraavat näyttelyt, Jari Kauppisen ja Antti Nykyrin ääniteos Äänilähteitä – Sound Sources sekä Teemu Määttäsen videoinstallaatio Noste.
ÄÄNILÄHTEITÄ tarjoaa ennakkoluulottoman näkökulman soittimiin, soittamiseen sekä näistä syntyviin ääniin. Kävijät voivat käyttää näyttelyssä äänilähteitä, joilla on oma, äänisuunnittelun keinoin toteutettu estetiikkansa. Tekijöiden tarkoituksena on nähdä virtuoottisen ja konventionaalisen soitin- ja soittajakäsityksen tuolle puolelle. Ääni- ja käyttöliittymäsuunnittelun avulla pyritään toteuttamaan helposti lähestyttäviä ja kiinnostavia, vaihtoehtoisia soittimia. Ne toimivat näyttelyesineinä ja kävijöiden niillä soittama sekä tilassa muutoin kuultava ääni muodostavat yhdessä teoksen äänellisen kokonaisuuden. Soittimien toteutuksessa yhdistyvät akustinen äänen tuottamisen prosessi, käsin kosketeltavat ja konkreettiset käyttöliittymät sekä digitaalinen äänen prosessointi.
Jari Kauppinen on toiminut äänisuunnittelijana, muusikkona, äänitaiteilijana ja miksaajana kahdenkymmenen vuoden ajan sekä traditionaalisessa suuren laitosapparaatin että nykytaiteen esityskerronnan kontekstissa. Hänen taiteellisen toimintansa keskiössä on tilan, äänen ja näyttämöllisen tapahtuman välinen dynamiikka. Tällä hetkellä Kauppinen toimii äänisuunnittelun lehtorina Teatterikorkeakoulun Valo- ja äänisuunnittelun laitoksella. Kauppinen palaa tässä näyttelyssä juurilleen – teatterikoneen ohjaimista takaisin sinne mistä kaikki alkoi, kuparinlangan, juotostinan, elohopeakytkimien ja ennen kaikkea ihmettelyn ja löytämisen äärelle, äänen alkemiaan.
Antti Nykyri suorittaa taiteellisia tohtorin opintoja Teatterikorkeakoulun Valo- ja äänisuunnittelun laitoksella, työskentelee assistenttina Teatterikorkeakoulun Tutkimuksen kehittämisyksikössä ja toimii freelance -äänisuunnittelijana. Nykyrin työskentely on keskittynyt vahvimmin elektronisen musiikin ja äänen komponointiin sekä esittämiseen nykytanssin yhteydessä, mutta hän on toiminut myös teatterin, musiikkinäytelmien ja yhtyeprojektien parissa. Hän myös opettaa äänisuunnittelua.
Teemu Määttänen pyrkii Nosteessa irti elokuvamaisesta ja kaksiuloitteisesta "videotykki+valkokangas=videotaide" -ajattelusta. Heijastuspinta ei ole passiivinen, vastaanottava valkokangas vaan kolmiuloitteinen, ajallinen ja tilallinen abstrakti maisema. Kuvamateriaali on graafista ja luo muotoja yhdessä tilan esineiden kanssa. Määttäsen tyyli on esteettisesti vaikuttava. Teos avautuu helposti niillekin, joilla ei ole aavistusta sen näennäisen yksinkertaisuuden takana olevan työn määrästä tai vaativuudesta.
Nosteessa videokuva jäljittelee valoa silmää hämäämällä. On helppo unohtaa että tilassa on vain yksi liikkumaton valonlähde kun valon ja varjojen suunta muuttuu aivan kuin minikokoinen aurinko kiertäisi näyttelytilaa. Toisaalta objektien pinnalla liikkuvat kuviot muuttavat projisoinnin miltei materiaksi ja niiden seinämiin rajattu kuvio saa ne hehkumaan kuin omasta valostaan.
Teemu Määttänen on Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun laitokselta valmistunut, videosuunnitteluun erikoistunut teatteritaiteen maisteri. Hän on työskennellyt laaja-alaisesti ja menestyksekkäästi tanssin, teatterin ja installaatioiden parissa. Vuonna 2007 Suomen valo- ja äänisuunnittelijoiden liitto palkitsi Määttäsen kuvasuunnittelun Säde-palkinnolla.
Näyttelyt avoinna 3.10.-9.11.2008 ti-su klo 11-18. Näyttelyt sisältyvät museon pääsymaksuun.
Lue lisää: www.galleriakandela.net