Sonya Lindfors / NOBLE SAVAGE, kuva | photo: Sanna Käsmä
Kuva: Sanna Käsmä


Zodiak – Uuden tanssin keskuksen seuraavaksi housekoreografiksi vuosille 2017–2018 on valittu Sonya Lindfors. Valinta tehtiin hakemusten pohjalta. Housekoreografikaudelle tuli yhteensä 14 hakemusta, yksi ulkomailta ja 13 Suomesta.

Kyseessä on ensimmäinen kerta kun Zodiakin housekoreografi valittiin avoimen haun pohjalta. Hakemuksia tuli sekä yksittäisiltä koreografeilta että kollektiiveilta ja työpareilta.

- Haussa oli mukana useita erittäin hyviä hakemuksia ja mielenkiintoisia työsuunnitelmia. Perusteellisen pohdinnan jälkeen päätimme tarttua Sonyan pitkälle mietittyyn ehdotukseen. Se avaa housekoreografityöskentelyä monelle tasolle – yleisön ja yhteiskunnan suuntaan, taiteen sisäiseen keskusteluun sekä Zodiakin taiteilijayhteisön tukemiseen ja sparraukseen, Zodiakin taiteellinen johtaja Harri Kuorelahti kertoo.

Valintaa tehtäessä tarkasteltiin ehdotettujen taiteellisten sisältöjen lisäksi muun muassa ehdotuksen keskustelevuutta, sitä millaisia uusia avauksia yhteistyö voisi synnyttää, mihin taiteellisiin ja/tai ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja ilmiöihin ehdotus tarttuu ja ottaa kantaa, sekä sitä kuinka konkreettisia ehdotuksen toteutusmahdollisuudet ovat suhteessa Zodiakin muuhun toimintaan.

Sonya Lindfors on helsinkiläinen koreografi, joka tunnetaan työstään muun muassa perustamassaan UrbanApa-taideyhteisössä sekä Zodiakissa kantaesitetyistä teoksista NOBLE SAVAGE (2016) ja NOIR? (2013). Lindforsin housekoreografikausi tulee sisältämään muun muassa työpaja-, yleisötyö-, residenssi- ja tapahtumatoimintaa sekä kantaesitysteoksen.

Zodiakin verkkosivuilta löytyy tanssikriitikko Niko Hallikaisen uunituore teksti Lindforsin paljon keskustelua herättäneestä NOBLE SAVAGE -teoksesta ja sen perinnöstä. Hallikainen toteaa muun muassa: ”NOBLE SAVAGE ei enää palaudu yksinkertaisesti näyttämöteoksen muotoon, vaan kaikki sen ympärillä käyty keskustelu on osa teosta. NOBLE SAVAGE on kulttuurinen jakso.”