Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt Zodiakille 410 000 euroa hankkeeseen Zodiak 2025 – Zodiak-nuoret. Hanke toteutuu vuosina 2021–2025.
Zodiak 2025 on kehitysohjelma, jonka avulla Zodiak pyrkii ratkaisemaan nykytanssin kenttää vaivaavia rakenteellisia ongelmia ja kehittämään uutta kansainvälistä tuotantokulttuuria. Jane ja Aatos Erkon säätiön myöntämä avustus vuosille 2021–2025 mahdollistaa kehitysohjelman Zodiak-nuoret-nimellä kulkevan yleisötyöosuuden toteuttamisen.
Zodiak-nuoret-hankkeen kohderyhmänä ovat ylä-, ammattikoulu- ja lukioikäiset nuoret. Hanke saattaa yleisötyön avulla nykytanssia tutummaksi nuorelle koululaisyleisölle ja madaltaa kynnystä teosten katsomiselle. Hankkeessa muun muassa kokeillaan erilaisia tapoja toteuttaa nuorille suunnattuja esityksiä ja saavuttaa uusia yleisöjä.
Zodiak-nuoret-hankkeen sisäisinä tavoitteina on kehittää Zodiakin yleisötyöhön, viestintään ja markkinointiin uusia keinoja, jotka mahdollistavat suurempien yleisöjen tavoittamisen ja heidän kanssaan työskentelyn. Jotta tavoiteltuun vaikuttavuuteen päästään, hankkeeseen on budjetoitu myös merkittävä osuus markkinointi- ja viestintäkuluja varten.
Hankkeessa on kolme osaa:
- kahden nuorille suunnatun teoksen tuottaminen ja kiertue pääkaupunkiseudulla
- uuden kiertuemallin luominen yhteistyössä Uudenmaan kuntien ja kulttuuritalojen kanssa
- kolmen suuremman kokoluokan kotimaisen kantaesityksen ja niiden yleisötyön tuottaminen Tanssin taloon.
Koululaiskiertue
Zodiak tuottaa hankeen aikana kaksi nuorille suunnattua teosta. Teosten koreografeina toimivat Janina Rajakangas ja Sonya Lindfors. Teokset lähtevät kiertueelle Uudellemaalle. Ensimmäinen koululaiskiertue toteutuu syksyllä 2021 ja keväällä 2022. Toinen kiertue sijoittuu syksylle 2023 ja keväälle 2024.
Ensimmäisenä kiertueteoksena vuosina 2021–2022 nähdään Janina Rajakankaan teos Teini. Teini sai ensi-iltansa joulukuussa 2017 osana Zodiakin ohjelmistoa. Teoksen esiintyjinä on seitsemän 12-17-vuotista nuorta. Koulukiertuetta varten teokseen valittiin muutamia uusia tanssijoita, osa esiintyjistä oli mukana jo kantaesityskaudella. Teinin esityspaikkoina toimivat pääkaupunkiseudun koulut.
Sonya Lindfors tekee koululaiskiertuetta varten uuden teoksen vuonna 2023. Lindforsin teoksen esityspaikkoina toimivat Uudenmaan kulttuuritalot.
Kiertuemallin luominen
Hankkeen aikana pyritään luomaan pysyvä kiertuemalli Uudenmaan kuntien ja kulttuuritalojen kanssa. Tavoitteena on tuoda jatkossa nykytanssia säännöllisesti lähelle nuoria katsojia. Hankkeen aikana myös pilotoidaan yhteistyötä pääkaupunkiseudun ulkopuolella sijaitsevien tanssikeskusten kanssa. Kiertuemalli rakennettaan pohjautuen koululaiskiertueesta saataviin kokemuksiin.
Yhteistyökumppaneita hankeen tässä osassa ovat
- Kannel- ja Malmitalo, Järvenpäätalo, Sellosali, Lumo, Martinus ja Tikkurilan lukio, Espoon kultturikeskus ja Kannusali ja Hyvinkääsali, Keuda-talo
- Espoon, Keravan, Järvenpään, Vantaan, Hyvinkään ja Tuusulan kaupunkien/kuntien kulttuuri- ja opetustoimi
- Läntinen tanssin aluekeskus, ITAK – Itä-Suomen tanssin aluekeskus, Keski-Suomen Tanssin keskus, Tanssiteatteri MD
Kotimaiset kantaesitykset Tanssin talossa
Zodiak tuottaa hankkeen aikana kolme suuremman mittakaavan kotimaista kantaesitystä Tanssin taloon. Teosten yhteydessä tullaan toteuttamaan nuorelle yleisölle suunnattua yleisötyötä. Tavoitteena on sekä tehdä nykytanssia lähestyttävämmäksi nuorelle yleisölle, että kehittää Zodiakille uusia yleisötyön keinoja. Erityisenä haastena on löytää tapoja tehdä yleisötyötä isompien yleisöryhmien kanssa.
Hankerahoituksen avulla on lisäksi mahdollista subventoida nuorten katsojien pääsylippuja sekä hankkeessa mukana oleviin kotimaisiin kantaesityksiin, että myös muihin Zodiakin Tanssin talossa tuottamiin esityksiin.