Aidatut unelmat Take Away -esityksen kokija voi itse valita oman reittinsä ja tehdä sen yksin mihin aikaan tahansa. Kokija tarvitsee tähän vain (äly)puhelimen ja kuulokkeet. Yhden kävelyesityksen kesto on alle tunti, ja käveltävä matka on n. 3km. Kokijaa ohjeistetaan valitsemaan mahdollisuuksien mukaan reitti, joka kulkee urbaanista ympäristöstä luontoympäristöön.
Kuunnelmakävelyn aikana kokija voi itse rytmittää kävelyään pysähtyen aika ajoin tarkkailemaan ympäristöä. Kuunnelmakävelyn esiintyjinä on paikallinen ympäristö, luonto ja muut elolliset, jotka tulevat kokijan polulle.
Tekstin, musiikin ja äänien kautta esitys avaa kokijalleen tuttua ympäristöä uudella tavalla ja herkistää näkemään esityksellisiä asioita muun muassa lehtien liikkeestä, kanssakulkijoiden rytmisssä ja eläinten olemuksessa. Kävely itsessään luo tietyn poljennon ja rytmittää kokonaisuutta.
Esityksessä kuultavat tekstit on koottu filosofisista kävely teksteistä sekä eri ihmisten puutarha - ja luontomuistoista. Mukana on myös todellisia eri kävelypaikan nauhoitettuja ääniä, jonka nauhoituksessa on käytetty binauraalista tekniikkaa. Tämä tuo ääniharhoilla historian ja tulevaisuuden tunnun koettavaan nykyhetkeen, mitä paikka on ollut? Mitä se voi olla? Esityksessä ympäristö avautuu katsojalle uudelleen nähtäväksi ja tuoreesti koettavaksi.
Teos käsittelee laajasti rajoja ja vastuuta. Rajoja ja vastuuta yhteisen tilan käytöstä, ympäristöstämme ja toisista ihmisistä, ja äärimmäisestä rajasta: kuolemasta. Mistä omat rajat ja vastuu alkavat ja mihin ne päättyvät? Matkan aikana eri muistot ja tilat avautuvat, luoden maaperän yhteisvastuulle.
Kuunnelma julkaistaan SoundCloud-alustalla la 13.2. klo 13. Kuunnelma on saatavilla 28.2.2021 saakka.
Näin osallistut
Voit kävellä minkä tahansa reitin tai kävellä sattumanvaraisesti ympäristössäsi seuraten ympäristön vihjeitä, ihmisiä ja mieltymyksiäsi.
Jos mahdollista niin kävele urbaanista ympäristöstä kohti luontoympäristöä esim. metsään.
Esityksen kesto on 37 min ja voit kävellä sen aikana omaan tahtiisi.
Ihmettele ympäristöä avoimin mielin: Kaikki jotka näet ovat esiintyjiä ja kaikki mitä koet on osa esitystä, esimerkiksi se miten linnut lentävät, kuinka jalankulkijat kävelevät, miten autot ohittavat ja puut liikkuvat.
Huomioi, että käytämme esityksessä ääniä jotka on nauhoitettu eri ympäristöissä. Et välttämättä kuule kuulokkeiden läpi oikean ympäristön ääniä. Noudatathan siis erityistä varovaisuutta liikkuessasi esityksen aikana.
Olet vastuussa itsestäsi, tarkkaille mihin astut sekä ympärillä olevaa liikennettä. Voit pysähtyä tarvittaessa milloin vaan.
Nautinnollista kävelyä!
p.s. Voit jakaa kokemuksiasi sosiaalisessa mediassa tunnisteella #takeawayunelmat
Esityksen tausta
Kävelyysitys Aidatut unelmat on toteutettu vuosina 2017 ja 2018 Helsingissä Kannelmäen ja Kaarelan alueella yhteistyössä Helsingin Juhlaviikkojen, Kanneltalon ja Zodiak – Uuden tanssin keskuksen kanssa. Vuonna 2019 esitys toteutettiin Hyvinkäälle yhteistyössä paikallisten yhteistyökumppanien kanssa. Pääjärjestäjänä olivat Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö ja Zodiak. Kaikki esitykset myytiin loppuun.
Työryhmä käveli reittejä harjoitusaikana vain kuunnellen ja tästä nousi ajatus toteuttaa esitys kuunnelmakävelyteoksena. Nyt korona-aikaan esityksen vieminen uusille paikkakunnille ei myöskään onnistu, joten tämä esitysmuoto yhdelle kuuntelijalle hänen itse valitsemassaan paikassa on erittäin ajankohtainen ja toivottu.
Aidatut unelmat – kuunnelmakävelyn taiteellinen työryhmä:
Koreografia: Sari Palmgren
Äänisuunnittelija: Esa Mattila
Musiikit: Tuomas Norvio ja Mikko Perkola
Lukijat/ äänet: Anna Koskela, Jukka Peltola, Seliina Riikonen, Vappu Tuomisto ja Niina Virkkala
Tukija: Taiteen edistämiskeskus
Kiitokset: Anna Koskela, Anne Vasko ja kaikki Aidatut unelmiin osallistuneet esiintyjät ja tekijät
Kuunnelmassa on käytetty lainauksia teoksesta Pentti Linkola: Voisiko elämä voittaa. Tammi 2004
Tiina Valkeapään kokemus Aidatut unelmat esityksen kuuntelemisesta 2018
Ääniraita pyörimään ja lähdetään liikkeelle. Sade ropisee korviin, vaikka ei sada. On hämmentävää, kun silmien ja korvien aistimukset ovat ristiriidassa keskenään. Kuljemme rauhalliseen tahtiin, tasaisin askelin. Kuulokkeista virtaavat äänet ja sanat sulkevat muun maailman pois ja liikkeen myötä asettuu tarkkailemaan näkymiä keskittyneesti, sisäisemmin silmin kuin tavallisella kävelyllä.
Ylitämme rautatiesillan, kuuluu junan ääni, mutta junaa ei näy. Kuljemme ohi aution koulun pihan, kuuluu välitunnin ääniä, mutta lapsia ei näy. On kuin mennyt ja tuleva olisivat läsnä yhtä aikaa. Taival kulkee puistoon, jossa männyt seisovat suorina nurmella.
Ääni raidalla kertoo kävelevästä, kaltevasta kehosta, jonka paino maaduttaa ihmisen. Kävelemme tavallisessa kaupungissa tavallisia katuja pitkin tavallisten talojen ja pihojen ohi. Askel askeleelta kokemus syvenee. Viola da gamban ääni kuuluu nyt ääniraidalta. Tuntuu kuin se seuraisi meitä. Se saa kaiken tavallisen näyttäytymään merkityksellisenä. Kävelemme ihmisten elämien ohi. Kävelemme ehkä myös omien muistojemme ohi.