Poikkeusajan askelia ja jälkiä
Vuoden 2021 Sivuaskel-festivaalin alkua odotellessa olo on ollut epävarma: osin surullinen, mutta ennen kaikkea odottava ja imponoitunut.
Tämä aika kaikkinensa luo epävarmuutta kunkin arkeen ja lähitulevaisuuden näkymiin ja odotuksiin. Tulevaisuus on sumuinen. Odotuksen ja innostuksen tunnetta rakentaa kuitenkin se seikka, että emme peruneet Sivuaskelta kokonaisuutena.
Päätimme tehdä tämän Sivuaskelen aikana sitä mikä on mahdollista, ja niillä keinoilla, jotka aina kulloistenkin rajoitusten puitteissa on turvallista toteuttaa. Ja taiteen sisäisistä arvoista tinkimättä, niiden omalakisuutta tukien ja myötäeläen.
Sivuaskel peilaa jälleen vallitsevaa maailmaa ja nostaa esiin niitä asioita, joita on syytä huomioida tässä hetkessä – kohtaamisen ja yhteisyyden rakentamisen sekä ymmärtämisen merkitystä elämässämme; toisaalta katveeseen tai nopean globaalin maailman melskeeseen jääviä ääniä.
Olimme jo suunnitelleet Sivuaskelen kansainvälisestä ohjelmasta eri versioita, mutta kuukausi kuukaudelta ymmärsimme, että mitään niistä ei ole mahdollista toteuttaa helmikuussa 2021. Olemmekin suunnitelleetkin tämän nyt toteutuvan ohjelmakokonaisuuden hyvin pikaisella vauhdilla vuodenvaihteen molemmin puolin.
Ja tässä haluan kiittää kaikkia taiteililijoita, joita olemme kontaktoineet ja eri kumppaneitamme siitä, kuinka pikaisesti olette reagoineet eri ehdotuksiimme ja rakentaneet yhdessä tämän vuoden Sivuaskel-kokonaisuutta. On ilo tehdä tätä työtä kanssanne! Haluan myös kiittää kanssa-ajattelijaani ja kuraattorikumppaaniani koreografi Elina Piristä matkastamme kohti tämän helmikuun festivaalikautta.
Haluamme Sivuaskel 2021 -festivaalilla ennen kaikkea osoittaa solidaarisuutta korona-ajasta paljon kärsinyttä kotimaista freelance-tanssikenttää kohtaan. Haluamme olla läsnä ja mahdollistaa taiteen tekemistä sekä tarjota yleisölle turvallisia paikkoja ja keinoja kokea tanssitaidetta. Tarjoamme taiteilijoille työn tekemisen paikkoja, ja erityisesti tuemme paikallisten taiteilijoiden työtä eri keinoin.
Tarjoamme sekä studio- kuin näyttämöresidenssejä eri työryhmille oman taiteellisen työn kokeiluihin ja edelleen kehittämiseen, tulevaisuuden rakentamiseen. Yleisön suuntaan näistä residensseistä avautuu sekä pienen yleisön avoimia tilaisuuksia että live stream -demoesityksiä.
Lisäksi toteutamme virtuaalimaailmaan sijoittuvan, hyvin pienen yleisömäärän tanssiteoksen sekä runsaasti ohjelmaa online-ympäristössä festivaaliviikkojen aikana.
Festivaalin myötä haluamme aktiivisesti luoda toivon ja huomisen näkyjä, työn tekemisen ja näiden tulosten jakamisen kautta. Tervetuloa Sivuaskelelle kokemaan poikkeusajan askelia ja jättämään yhteisiä jälkiä näissä jaetuissa hetkissä. Yhdysvaltalaista kirjailijaa ja aktivistia Margaret J. Wheatleytä mukaillen: menkäämme sitä kohti mikä on mahdollista, keinoilla joita meillä on, siellä missä olemme.
Harri Kuorelahti
taiteellinen johtaja
p.s. Seuraa tiedotusta, julkaisemme viikolla 4 täydennystä ohjelmaan.